Endodontologie, de wortelkanaalbehandeling

Wat is een wortelkanaalbehandeling ?
Een wortelkanaalbehandeling is een ander woord voor zenuwbehandeling en valt onder de specialisatie Endodontologie. Vaak is hevige kiespijn de aanleiding. Het levende deel van de tand/kies (de ‘pulpa’) is dan zo ontstoken dat de zenuw verwijderd moet worden om de pijn te stoppen. Zo worden verdere ontstekingen voorkomen.

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?
Hoeveel tijd er nodig is voor een behandeling verschilt per tand/kies. Een behandeling aan een voortand met één kanaal duurt minder lang dan bij een kies met vier kanalen. De gemiddelde behandeltijd loopt uiteen van een half uur tot twee uur. Uw behandelaar vertelt u dit van tevoren. Wanneer het nodig is, wordt de behandeling verspreid over twee afspraken.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?
Veel mensen zijn angstig voor een wortelkanaalbehandeling. Dit kan komen door verhalen van anderen, of door een slechte ervaring van vroeger. Dit is helemaal niet nodig! Tegenwoordig wordt u bij deze behandeling goed verdoofd. De tandarts zal altijd checken of u nog pijn voelt. Wanneer dit zo is zal hij u extra verdoving geven. Is de verdoving hierna voldoende werkzaam, dan zal de gehele behandeling pijnloos verlopen.

De endodontoloog
Indien een complexe wortelkanaalbehandeling uitgevoerd dient te worden dan kan de tandarts u verwijzen naar een endodontoloog.

Dora Pocsai Endodontologie
Msc Dora Pocsai | Wortelkanaalbehandeling | Endodontologie